Ce este stoicismul?
de John Sellars
Stoicismul a fost una dintre cele patru școli de filosofie din antichitatea greco-romană, alături de Academia lui Platon, Lyceul lui Aristotel și Grădina lui Epicur. Stoicismul a prosperat vreme de peste 250 de ani, dovedindu-se extrem de popular în rândul romanilor și atrăgându-și admiratori dintre cei mai diferiți, precum omul de stat Seneca, fostul sclav Epictet sau împăratul Marcus Aurelius. Scrierile acestor trei autori s-au păstrat până în zilele noastre, câștigându-și din perioada Renașterii și până în prezent o mulțime de admiratori. Deși filosofia stoică în întregul ei este deosebit de complexă, cuprinzând totul, de la metafizică sau astronomie și până la gramatică, lucrările celor trei mari stoici romani se concentrează mai ales asupra aspectelor practice ale stoicismului, furnizând îndrumări și sfaturi acelora ce sunt în căutarea binelui și a fericirii. Iată patru dintre ideile centrale ale stoicismului:
- Binele – singurul lucru cu adevărat bun este o bună stare sufletească, identificată cu virtutea și rațiunea. Acesta este singurul lucru care ne poate garanta fericirea. Lucrurile exterioare, precum banii, succesul, faima și altele asemenea lor, nu ne pot face niciodată fericiți. Deși acestea în sine nu sunt lucruri rele, ci au o anumită valoare și pot contribui în parte la un trai bun, căutarea lor dăunează cel mai adesea singurului lucru care ne poate face fericiți și anume o stare sufletească bună și rațională.
- Emoțiile – emoțiile pe care le trăim reprezintă proiecția propriilor noastre judecăți; ne gândim că se întâmplă ceva bun sau rău iar emoțiile sunt proiecția acestor gânduri. Multe dintre emoțiile negative au la bază propriile noastre erori de judecată; pentru că sunt cauzate de judecățile noastre asta înseamnă că acestea sunt, de asemenea, sub controlul nostru. Astfel, schimbând judecățile, ne schimbăm și emoțiile. În ciuda unei imagini larg răspândite, stoicii nu își reprimă emoțiile, nici nu și le interzic – pur și simplu nu le au din start. O astfel de persoană nu este pe atât de rece pe cât pare la prima vedere – dacă plecăm de la ideea că oamenii ar trebui să-și învingă emoțiile negative și vătămătoare care au la bază judecăți eronate și să îmbrățișeze emoțiile pozitive și corecte, adică ar trebui să înlocuiască supărarea cu bucuria.
- Natura – stoicii ne sugerează că ar trebui să trăim în armonie cu natura umană. În parte, aceasta presupune să admitem că nu reprezentăm decât o mică parte dintr-un întreg organic mult mai mare decât noi, rezultat al unor fenomene complexe care, în definitiv, sunt în afara controlului nostru. Nu câștigăm nimic încercând să rezistăm acestor fenomene – doar supărări, frustări și dezamăgiri. Deși în lume sunt multe lucruri pe care le putem schimba, există totuși multe altele pe care nu le putem schimba; trebuie să înțelegem și să acceptăm acest lucru.
- Controlul – după cum am arătat mai sus, există așadar unele lucruri pe care le putem controla (propriile noastre judecăți, propria stare sufletească) iar altele pe care nu le putem controla (fenomenele și obiectele externe). În mare măsură, nefericirea noastră se datorează confuziei dintre aceste două categorii: credem că putem controla lucrurile pe care în definitiv nu le putem controla. Din fericire, unul dintre lucrurile asupra căruia ne putem exercita controlul (și anume starea sufletească) este singurul care ne garantează o viață bună și fericită.
Cei trei stoici romani – Seneca, Epictet și Marcus Aurelius – ne oferă o mulțime de sfaturi practice cu scopul de a ne ajuta să integrăm aceste idei în viața de zi cu zi.
John Sellars este în prezent cercetător, membru al King’s College din Londra. Principalul său domeniu de cercetare este filosofia antică dar el este în mod egal interesat de influența sa târzie asupra filosofiei medievale, renascentiste și timpuriu moderne. El a scris două cărți despre filosofia stoică: Stoicismul și Arta de a trăi. Puteți citi mai multe despre lucrările lui John Sellars pe site-ul său internet.
Sursa articolului: http://blogs.exeter.ac.uk/stoicismtoday/what-is-stoicism/
Traducerea realizată după textul original din limba engleză de ForumStoic. Toate drepturile aparțin autorului articolului.